E-ticarette Cayma Hakkı Nedir?

No Comments

E-ticaret hem alıcı, hem de satıcı için son derece uygun bir ticaret yöntemidir. Zaten her iki tarafa da sağladığı pek çok avantaj e-ticaretin sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında hızlı yükselmesinin önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
Fakat özellikle e-ticaret alışkanlığı olmayan ve internetten ürün satın almak konusuna soğuk bakan müşterilerin bu çekincelerinin altında çoğu zaman aynı neden yatıyor; güven.
Müşteriler internet üzerinden satın almayı düşündükleri ürünleri fiziksel olarak inceleme şansına sahip olmadıkları için, sipariş vermeden önce tereddüt yaşayabiliyorlar. Hatta bazı müşteriler eğer onlara ürünün kalitesi konusunda bir garanti sağlanmazsa internetten satın almamayı bile tercih edebiliyorlar.
İşte bu tereddüttü ortadan kaldırarak, müşterilerin e-ticarete güven duymaları için yürürlükte ve bir tüketici hakkı olan cayma hakkı son derece önemli. İşte her e-ticaret işletmecisinin e-ticarette cayma hakkı ile ilgili bilmesi gerekenler.
İnternetten satışı da kapsayan “Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik” cayma hakkından da bahsediyor. Dilerseniz tüm yönetmeliği şu adresten inceleyebilirsiniz. Fakat cayma hakkı, daha anlaşılır ifadelerle sizin için aşağıda;
 
7 günlük cayma hakkı 3 aya çıkabilir
Müşterilerin internet üzerinden satın aldıkları ürünlerle ilgili cayma haklarının süresi 7 gün.* Yani satmış olduğunuz ürünü bir hafta içerisinde müşteri iade etme hakkına sahip. Fakat eğer satıcı aynı yönetmeliğin 5. ve 6. Maddelerindeki yükümlülüklerini yerine getirmezse tüketici dilerse üç ay içerisinde de ürünü iade edebilir. Bu maddelerde temel olarak ürün, satıcı ve cayma hakkı ile ilgili tüm bilgilerin tüketiciye sunulması gerektiğinden bahsediliyor.

* Yeni yasayla bu süreç 14 gün olarak değişmiştir. Bu konudaki yeni yazımı buradan okuyabilirsiniz.

 
Cayma hakkının geçerli olmadığı ürünler
Diğer yandan müşterinin cayma hakkı tüm ürünlerde için geçerli değil. Örneğin ambalajı açılmış ses ve görüntü kayıtları ile bilgisayar yazılımı veya sarf malzemeleri cayma hakkı kapsamı dışında kalıyor. Ayrıca elektronik olarak paylaşımı mümkün olan ve anında teslim edilen (yani indirilen) ürünler de bu hakkın kapsamında değil.
Gazete ve dergi gibi kullanılıp kullanılmadığının belli olması zor olan ürünler de bu yönetmelikte cayma hakkının dışında kabul ediliyor.
İade süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler
Müşteri cayma hakkını kullandığı andan itibaren satıcı 10 gün içerisinde müşteriye bu alışverişteki masraflarını iade etmek zorunda. Malı teslim almak için ise süresi 20 gün. Bu geçen süre içerisinde müşterinin cayma hakkını kullandığı ürünün değerinin azalması da durumu değiştirmiyor. Satıcı yine ürünün tüm ücretini ödemekle yükümlü. Fakat eğer satılan ürünün değerinin azalmasına eğer tüketicinin hatasından kaynaklıysa bu kez satıcının bu miktarı müşteriden tanzim etme hakkı doğuyor.
Cayma hakkı tüketicinin güvenle internet üzerinden alışveriş yapması için hazırlanmış bir uygulama. Fakat en başta da dediğimiz gibi müşterinin e-ticarete güvenin artması ve internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlığının artmasını sağlaması açısından tüm e-ticaret sektörü için fayda sağladığını söylemek mümkün.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın