Google Adwords Reklamlarında E-ticaret Sitelerinin Tercihi Nasıl Olmalı?

No Comments

Google Adwords dijital pazarlamanın lideri, bunu artık biliyoruz. Peki daha verimli kullandığınızda bu liderin sizin için çalışan bir platforma dönüşebileceğini biliyor muydunuz?

Google Adwords gibi milyonlarca sitede reklamınızın gösterilmesini sağlayan hatta günlük milyonlarca arama yapılan bir platformda metin reklamlarınızı yayınlayan daha başarılı bir firma yok. En azından ülkemiz için durum böyle. Peki bu kadar çok verim varken reklam vermemek olur mu? Ya da şöyle sorayım; bu platforma reklam verirken acaba doğru kanalları mı kullanıyorsunuz?

İşte bu sorunun cevabını elimden geldiğince ve site içeriğine göre kategorileyerek cevaplamaya çalışacağım. İlk bölümde ana konum olan e-ticaret sitelerini baz aldım.


 E-ticaret Siteleri

Google Adwords üzerinden reklam veren pek çok sektör ve site türü mevcut. Bunlardan hiç kuşkusuz en büyük bütçeye sahip olan siteler e-ticaret siteleri. Her ne kadar e-ticaret para kazanmayı hedefleyen bir sektör olsa da bununla birlikte reklam bütçesi gibi giderleri minimuma indirmesi gereken bir iş biçimidir.

Öncelikle eğer bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz ya da pazarlama yönetimini gerçekleştiriyorsanız, bütçeniz de el veriyorsa tüm platformları kullanmanızda fayda var. Ancak bazen bu mümkün olmaz. Bu durumda benim izlediğim yol genellikle şu şekilde olmakta.

Google Arama Reklamları:

GoogleAdwords

Google Arama Motoru reklamcılığı

Günlük milyonlarca arama yapılan bir platforma ürün satışını hedeflememek olmaz. Ancak burada yapılması gerekenler özetle, kategori, marka ve ürün hedefli çalışmanız olacaktır.

Örneğin evcil hayvan malzemeleri satıyorsanız hedef kitlenizin “köpek maması” kelimesini arayan kişiler olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum çoğu zaman böyle değildir. Bu kelimeyi arayan kişilerin pek çoğu muhtemelen “evde köpek maması hazırlama” “köpek maması bağışı” gibi hedefleri olacaktır. Dolayısı ile reklamlarınızı farketmeyen pek çok kullanıcı reklamlarınızı tıklayacak ve bütçenizin erken tükenmesine sebep olacaktır. Doğru olan ise “kuzu etli köpek maması” hatta “xx yavru köpek maması” şeklinde olmasıdır. (xx ürüne ait markadır)
Reklam metinlerinizde öne çıkan fırsatlarınızın ve aranan kelimenin geçmesine özen göstermeniz TBM’yi düşürürken, üst sıralara tırmanmanıza yardımcı olacaktır.


 Google Görüntülü Reklamlar:

Google Görüntülü reklam ağı

Google Görüntülü reklam ağı

Google Adwords ilk ortaya çıktığında 2. reklam biçimi Google Görüntülü Reklamcılık ile hem reklamverenlere hem de yayıncılara yeni bir reklamcılık biçimini göstermişti. Daha önce Microsoft’un buna benzer  deneyimleri olmuş ancak gerek dil çeviri imkanlarının kısıtlı olması gerekse yayıncı sitelere uyguladığı politikalar gerekse de TBM oranlarını kendi belirlemesi gibi sebeplerle ülkemizde neredeyse hiç anılmadı. Google Adwords ise bu reklam biçimine esnek bir yapı sağlayınca birden büyük bir sıçrama yapmayı başardı.

Bu reklam biçiminde asıl hedef her zaman marka bilinirliği oluşturmaktır. Bu sebeple marka bilinirliği oluşturmak amacıyla kullanılmasında fayda var.
Reklam biçimlerinizde öne çıkan fırsatlarınızı metinlerde belirtmeniz siteniz hakkında fikir oluşmasını sağlarken, bir de reklamınızda logonuzun bulunması marka bilinirliğinizi yükseltecektir.


Alışveriş Reklamları:

Google Shopping Reklamları

Google Shopping Reklamları

İşte en sevdiğim reklam biçimi. Her ne kadar kurulumu bazen zor gelse de aslında 1 kere hazırladıktan sonra tamamen otomatik olarak çalışabilen bir reklam biçimi. Direk satışı hedeflediği için de sıcak satışlarınıza etkisi büyük olacaktır.

Bu reklam biçiminde bir metin hazırlamanız ya da ek bir çalışma yapmanıza gerek olmaması da ek bir katkı. Şöyle ki reklamlar arama sonuçlarında ürün görseli, ürün adı, fiyatı ve satıcı mağazanın adının bulunduğu bir blok ile gösterilmekte.


Video Reklamlar:

Google Video Reklamlar

Google Video Reklamlar

Bir diğer marka bilinirliği sağlayan reklam biçimi de video reklamlar. Youtube’u satın aldıktan sonra beklenen oldu ve Google Adwords video reklamları devreye soktu. Üstelik oldukça kapsamlı bir şekilde.

Bu reklam biçiminde videonuzun youtube.com da arama sonuçlarında, youtube.com üzerinde izlenen videolardan önce yayınlanabileceği gibi, ek bir ayarlama ile Görüntülü Reklam Ağına dahil olan sitelerde de yayınlanabilmekte.
Bu reklam biçimini seçmeniz potansiyel müşterilerini ile daha samimi ve gerçekçi bir yaklaşımda bulunmanızı sağlarken, tv reklamlarına en yakın reklam biçiminden faydalanmak imkanı sunmaktadır.
Son olarak bu reklam biçiminde videonuz en az 35 sn. izlenmediği sürece ödeme yapmama gibi bir şansınız da var. Bu da binlerce gösterim karşılığı düşük bütçeler ödeyebilemenize olanak tanımakta.


 

Reklam biçimi olarak geyire kalan masthead yani youtube.com giriş sayfasında reklam verme biçimi sabit bir ücret karşılığı gerçekleştirildiğinden bu yazıda bu konuya girmeye gerek duymadım. İlerleyen zamanlarda bu konu hakkında da bir yazı yayınayabilirim.
 

Ana konumuza dönecek olursak bu şartlar altında bütçemizin 100 değeri olduğunu varsayarsak;

  • Google Arama Ağı Reklamcılığı Bütçesi: 50
  • Google Görüntülü Reklam Ağı Reklamcılığı Bütçesi: 10
  • Google Alışveriş Reklamları Bütçesi: 30
  • Google Video Reklamcılık Bütçesi: 10 şeklinde değer alması yeterli olacaktır.

Bol kazançlar dilerim.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın