2014 E-ticaret Yasası Sonrası Yaşanılan Sorunlar

No Comments

2014 senesi içerisinde çıkartılan e-ticaret yasası sonrası hem e-ticaret sitesi sahipleri hem de alışveriş yapan kullanıcılar tarafında pek çok sorun yaşanmaya başlandı. İlgili yasa her ne kadar tüketiciyi koruma amaçlı olsa da, yasadan haberi olmayan ya da iade sürecini zorlaştırmak isteyen satıcılar da bu sorunları tetikleyen unsurlar olmaya devam etti.
Gözlemlerim bu yasadan en çok satıcıların etkilendiğini gösterse de tüketici tarafında da sorunların çıktığını kabul etmek lazım.
Yasayı en sade haliyle ele alırsak; alınan bir üründen 14 gün içerisinde vazgeçilebilir ve 1 ay içerisinde de hiçbir mazeret göstermeksizin iade edilebilir ve ücret iadesi talep edilebilir.
Ancak aslında durum bu kadar basit değil.
Tüketici Tarafında Yaşanılan Sıkıntılar:
1. Yasa tam olarak anlaşılamadığından olsa gerek tüketiciler “nasıl olsa iade hakkım var” düşüncesiyle herhangi bir ürünü alıp, beğenmediklerinde iade edebiliyorlar.

Doğru ancak bu kural tüm ürünler için geçerli değil. Örneğin açıldıktan sonra satılamayacak elektronik ürünler, bilgisayar yazılımları ya da cep telefonları gibi ürünleri iadesi kabul görmemekte.
 

2. Satın alınan ürün hakkında yanlış bilgiye sahip olma sebebiyle iade edilmek istenmesi ve satıcının iadeyi kabul etmemesi.

Kural doğru ve satıcı ürünü iade almalıdır.
 

3. İade işlemlerinde ortaya çıkan kargo bedelinin tüketiciye yüklenmesi.

Bu da hatalı bir davranış. Yasaya göre bu süreçte yaşanacak tüm taşıma bedelleri satıcıya aittir.
 

Satıcı firmalarda da bir takım kafa karışıklığı olduğunu gözlemliyorum. Bunları da öne çıkan maddeler halinde listelersek;
Satıcı Tarafında Yaşanılan Sıkıntılar:
1. İade etmek isteyen bir müşterinin bu süreçteki kargo masraflarının kendilerine yüklenmesine anlam verememesi.

Yasa gereği taşıma ücreti tüketiyice değil, satıcıya aittir.

 
2. Müşterilerin benzer üründen 1den fazla alması ve sonrasında beğenmediklerini iade etmesi.

En sık karşılaşılan sorun sanıyorum ki bu. Tüketici aynı ürünün muadillerinden 4-5 adet satın almakta, sonrasında içlerinden birini seçerek geri kalanları iade etmekte. Bu da satıcıya ek bir maliyet olarak geri dönmekte. Ne yazık ki burada iş tamamen tüketicinin vicdanına kalıyor. Yasada böyle bir açık mevcut.

 

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın