Yeni Bir E-ticaret Sitesi Reklam Bütçesini Nasıl Belirlemeli?

No Comments

Özellikle içinde bulunduğumuz (en kısa sürede bitmesini umduğum) pandemi döneminde e-ticaret ciroları katlanırken yeni girişimler ve e-ticaret siteleri de ortaya çıkmaya başladı. Yaptığım görüşmelerde tarafıma en çok yöneltilen soruların başında reklam bütçesi gelmekte. Peki nasıl cevaplıyorum?

Konuya başlamadan belirtmek istediğim 2 husus var;

  1. Ben sadece dijital pazarlama tarafında bilgi sahibi olduğum için bu planlamadan radyo, TV ya da billdoard gibi geleneksel reklamcılık kriterlerine yer vermedim.
  2. Paylaştığım tüm bilgiler kişisel tecrübelerimden yola çıkarak hazırladığım ve uyguladığım tekniklerdir. Dolayısı ile kesin bir bilgi değildir ve de %100 doğruluk payı içermez.

Konunun başında da değindiğim gibi tarafıma en fazla yöneltilen soru her zaman reklam bütçesi şeklinde oluyor çünkü yeni başlayan çoğu firma veya sorumlu harcanacak tutardan emin olmak istiyor. Fakat dijital pazarlama söz konusu olduğunda önceden belirlenmiş rakamlardan bahsetmek hem doğru değil hem de çok doğru 🙂 Aslında konu o kadar karışık değil ama tüm ihtimalleri içerisinde barındırıyor.

Dijital pazarlamanın diğer geleneksel reklamcılık da diyebileceğimiz pazarlama yöntemlerinden en büyük farkı reklam bütçesini bir yerde reklam verenin belirlemesi. Diğer bir deyişle kendi belirlediğiniz bütçe kadar reklam verebilirsiniz. Aylık reklam bütçeniz 1000 TL ise ay sonunda 1000 TL ödediğinizi görürsünüz. (sene başında uygulanmaya başlanan vergiler hariç)

Ancak öte yandan eğer sadece sizde bulunan bir ürün satmıyorsanız genellikle büyük bir rekabetin içinde bulunduğunuzu da bilirsiniz. Bu da reklam bütçenizi etkileyen bir diğer faktör olarak karşımıza çıkar. Biraz detay vermek gerekirse hem Google hem de Facebook reklamcılığında TBM (Tıklama Başına Maliyet) ana etken olarak geçerlidir. Bu da siz günlük bütçenizi belirlerken aynı zamanda rakiplerinizin de tahmini bütçelerini bilmenizi gerektirir. Aksi takdirde gösterim payınız düşeceği için gerçek kitlenize ulaşamayabilirsiniz.

Son olarak reklamını yapacağınız ürün ya da ürün grubunun aylık aranma değerleri de aylık bütçe planlanırken göz önünde bulundurulması gereken bir değer. Aylık aranması 500,000 olan bir kelimede reklam bütçenizin yüksek tutulması başarıyı arttıracaktır. (https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/tools/keyword-planner/ adresini bu işlem için kullanabilirsiniz)

Toparlayacak olursak, bütçe planlanırken 3 değeri elimizde bulundurmakta fayda var;

  1. Aylık ortalama harcamayı planladığımız bütçe.
  2. Hedef kelimemizin TBM değeri
  3. Hedef kelimemizin aylık aranması.

Senaryolaştırmak gerekirse;

Hedeflediğimiz bütçe 1000 TL olsun, hedef kelimemizin TBM değeri 0,20 TL ve aylık aranma hacmi 100,000 olarak değerlendirelim.

1000 / 0,20 = 5000 tıklamayı hedefliyoruz. Ancak kelimemiz aylık 100,000 defa görüntüleniyor. Bu durumda hedef kitlemizin en fazla %20’sine ulaşabiliyoruz. (%100 ulaşmak pek gerçek bir değer değil ancak en azından %80 ya da %85 hedeflemek ideal ölçüdür diyebilirim.) Kalan %80 için bütçemizi gözden geçirmekte fayda var. Potansiyel kitlenin %80’lik bir kısmını hedefleyeceksek aylık reklam bütçemizde 4000 TL daha gerçekçi bir değer olacaktır.

Anlatırken mümkün olan en sade şekilde tutmaya çalıştım ancak belirtmekte fayda var;

Buraya okuduğunuz tüm bilgiler yolun başındayken işinize yarayacaktır. Reklamlarınızı kurup, sipariş almaya başladığınızda farklı değerleri incelemeniz gerekmekte. Harcanan tutar, getiri, kelime analizi gibi değerlere tek bir yazıda giremeyeceğim için değinmedim.

Bol kazançlar dilerim.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın