TV Kumandasıyla Alışverişe Ne Derdiniz?

No Comments

Televizyonda favori dizinizi izlerken görüp beğendiğiniz başrol oyuncusunun kıyafetini, uzaktan kumandanızla TV üzerinden anında satın almak istemez misiniz?
Eğer dizi ve film keyfimiz bölünmeyecekse birçoğumuz buna evet deriz. Çünkü, hala karşısında en çok zaman geçirdiğimiz mecra olarak televizyonlar bir adım öne çıkıyor ve reklamını gördüğümüz ürünü satın almak için ya fiziki mağazalara, ya da markaların internet sitelerine gitmek durumunda kalıyoruz. Yeni nesil TV’ler akıllı teknolojilerle donatılıp, internete bağlanabildiği zaman tek bir cihazla tüm işlerimizi hallediyor olacağız.
Müşteri nereye giderse, satıcı da orada olmak zorundadır ya; trendleri takip eden birçok yenilikçi firma da kendilerine bir süredir mobil dünyada yer açmaya başladılar. Şimdilerde ise bize oldukça aşina bir mecra olan televizyonlar birer sanal mağazaya dönüşmeye hazırlanıyor. Bir alışveriş hayal edin ki, televizyon başında en sevdiğiniz dizi karakterinin giydiği elbiseyi uzaktan kumandanızla anında satın alabiliyorsunuz. Google ve Apple TV gibi akıllı TV’lerle bu durum artık mümkün.
Türkiye nüfusunun yüzde 84′ü her gün TV izliyor!
Birçok kişiye bilim kurgu gibi gelse de bu sistem daha şimdiden yurt dışında kullanılmaya başlandı ve yakın gelecekte e-ticaret kanalları arasında oldukça önemli bir yere sahip olacak gibi duruyor. Ekran başında zaman geçirmeyi çok seven bir milletin fertleri olarak bizim de nüfusumuzun yüzde 84′ünün her gün televizyon izlediğini göz önünde bulundurursak, TV’ler üzerinden satış yapmanın ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu anlayabiliriz. Kaldı ki bu rakam diğer mecraları üçe hatta dörde katlamış durumda; yüzde 21′imiz her gün mutlaka radyo dinliyor, yüzde 18′imiz ise her gün gazete okuyor.
Aile içindeki egemenliğin simgesi TV kumandası alışverişe alet oluyor, hakimiyet kadınlara geçiyor!
Dijital kanallar her geçen gün baş döndürücü bir hızla büyüse de, görmezden gelemeyeceğimiz geleneksel mecralardan olan televizyon, hala en etkili kitle iletişim araçlarından biri olarak öne çıkıyor. Hali hazırda bu devasa etkiyi Türk e-ticaret firmaları da reddediyor değil. Özellikle son dönemlerde TV kanallarında agresif bir reklam politikası izleyen alışveriş siteleri, bu reklamlar neticesinde hem yeni üye sayısı, hem site trafiği, hem de satışa dönüşme konusunda hızlı geri dönüşler aldıklarını belirtiyorlar. Yine yapılan bir araştırma gösteriyor ki, kadınların yüzde 41’i, erkeklerin ise yüzde 36′sı TV reklamlarından etkilendiklerini söylüyorlar.
PayPal ile reklamlarda görülen ürünleri TV kumandasıyla almak mümkün
Tüm bu veriler de televizyonun, e-ticaret için hiç olmadığı kadar efektif bir mecra haline gelmesine sebep oluyor. Üstelik bu mecra, en az sosyal ticaret ve mobil ticaret kadar heyecan verici. Geçtiğimiz yıl yeni bir iPad uygulaması sayesinde tüketicilere izledikleri programlarda yer alan ürünleri uygulama ile satın alma olanağı sunan eBay‘in ardından, PayPal de TV ile alışverişi birleştirecek projesinin duyurusunu yapmıştı. Buna göre; ABD’nin en büyük TV yayıncılarından olan Comcast ile bir anlaşma yaptıklarını açıklayan PayPal, Comcast izleyicilerine reklamlarda gördükleri ürünleri kumandaları ile ya da mobil cihazları vasıtasıyla PayPal ile ödeyerek satın alma olanağı sunmaya başlayacağını açıklamıştı.
Yurt dışında sistem ise genelde şu şekilde işliyor: Televizyon üzerinden ürün veya hizmetini satmak isteyen firma, TV kanalına reklam verir gibi bir ücret ödüyor ve hangi programda hangi saatler arasında ürününün gösterileceğine karar veriyor. Ev, araba, giysi, aksesuar gibi aklınıza gelebilecek birçok ürünün satışının mümkün olduğu bu sistemde kullanıcı bir ürünü satın almak isterse, yayını durdurup TV kumandasıyla sipariş ve ödeme sayfasına gidebiliyor. Ya da seyir keyfinin bölünmesini istemeyen izleyiciler, beğendikleri ürünü anında sepete ekleyip, program sonunda ödeme yapabiliyorlar.

Şirketler kendilerine özel TV uygulamaları geliştiriyor
TV ticaret kervanının öncülerinden eBay’in yanı sıra Amazon da pastadan pay kapabilmek için bu alanda ciddi yatırımlar yapıyor. Diğer mecralara göre biraz daha masraflı olabilecek bu sistemde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, ilk aşamada bu online perakendecilerin bünyesinde TV üzerinden satış yapma şansına erişebilirler. İşi bir adım öne taşıyabilecek olan büyük firmalar ise kendilerine özel bir TV uygulaması geliştirme imkanına sahipler.  Üstelik bu tarz TV uygulamalarının adını yakın zaman içerisinde daha sık duyacağımızı da belirtelim. Online katalog formatında tasarlanabilen bu uygulamalar; sosyal paylaşım eklentileri, ürün tanıtım videoları gibi özelliklerle tıpkı mobil cihazlarda olduğu gibi güçlü bir tüketici sadakati oluşturabilecek etkiye sahip. Yine de bu uygulamaların mobil cihazlarla entegre tasarlanmasının önemini de vurgulamak gerekiyor.
2013 yılında dünya çapında toplam 123 milyon TV’nin internete bağlı olacağı bekleniyor. Nasıl doksanlı yıllardan sonra doğanlar siyah-beyaz TV’leri yadırgıyorsa, yeni nesil de internete bağlanamayan TV’lere alışamayacaklar belki de. Kumandalara eklenecek “Satın Al” butonu sayesinde kolaylaştırılabilecek olan hizmet, bugün TV’de izlediğimiz tüm programlara entegre edilebilecek. Ana haber bültenlerinin sonunda çıkan sponsor giyim markalarını veya “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde Hürrem Sultan’ın taktığı kolyeleri, TV kumandasının bir tuşuyla satın alacağız oldukça kısa bir süre sonra.
Kaynak: http://eticaretmag.com/televizyon-kumandasiyla-alisveris-tv-ticaret/

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın