Hangi E-ticaret Yazılımı? (Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar)

No Comments

Takip edenler bilir, daha önce burada 3 popüler paket e-ticaret yazılımı firmasını incelemiş ve fikirlerimi paylaşmıştım. Bu defa açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında fikirlerimi paylaşmak istedim.
Bu yazıda da yine kendime yakın gördüğüm 3 yazılımı tercih ettim. Sanıyorum en popüler olanlar da bunlardır. Hem tecrübe sahibi olmam hem de çevremin yorumları bu yazıda beni etkileyen faktörler diyebilirim.
Faydalı olması dileğiyle…
Teknik Detaylar:

Magento Prestashop Opencart
Hız
100/95 100/95 100/95
Tasarım Zenginliği
100/95 100/95 100/95
Sektörel Uygunluk
100/95 100/90 100/95
Mobil Uyumluluk
100/90 100/90 100/90
Esnek Tasarım Yapısı
100/90 100/90 100/90
Geliştirme Periyodu
100/80 100/85 100/95
Site İçi SEO Uyumluluğu
100/95 100/90 100/90
Entegrasyon Uyumluluğu
100/95 100/95 100/95
Modül Seçeneği
100/95 100/95 100/95

Tabloyu özetleyecek olursak;

  • Hız konusunda yazılımlardan ziyade sunucu altyapısı etken. 3 yazılımda sunucuyu çok fazla yoran tablolara ya da dosyalara sahip değil. Ancak küçük bir hostingde barınmak gibi bir niyet varsa bu 3 yazılım da doğru tercih olmayacaktır.
  • Tasarım konusunda Theme Forest sağolsun. Yüzlerce şablonu uygun fiyata alabiliyorsunuz.
  • Sektörel olarak her ne kadar tümü bir şekilde uyarlanabilir olsa da ben en az sıkıntıyı Magento ile yaşadım. Örneğin perde sektörü çok detaylı bir sektördür ve henüz Prestashop ile kurulmuş bir perde sitesi görmedim. (Benim eksiğim olabilir)
  • Temalar artık responsive değilse zaten kabul görmüyor. Mobil konusunda bu yüzden 3 altyapıda bence yeterli.
  • Tasarımda ufak değişiklikler yapmak istediğinizde 3 altyapıda uzmanlık en azından tecrübe istiyor diyebilirim. Modüllerle çözmeleri daha kolay olabilecekken kodlarla oynamanız gerekebiliyor. Bu da HTML/CSS bilmeyenler için ek uğraş sebebi olmakta.
  • Geliştirme konusunda nedense sadece Opencart kendini sürekli ve düzenli aralıklarla geliştirmekte. Magento ve Prestashop biraz daha yavaş bu konuda. Bunu iyiye ya da kötüye yormak mümkün elbette. Belki geliştirmeye Opencart daha çok ihtiyaç duyuyordur 🙂
  • Site içi SEO konusunda en etkili olanın Magento olduğunu kabul etmeliyiz. Elbette bu SEO işlerini yapan kişi/kurumla da alakalı bir konu ancak sanki Magento biraz daha işleri kolaylaştırıyor gibi.
  • Sitenizi masaüstü yazılıma ya da XML entegrasyonu kurmak istediğinizde aslında en esnek davranan Opencart ancak iyi bir yazılımcı ile Magento ve Prestashopta harikalar yaratabiliyor. [İpucu: Ben XML import entegrasyonu konusunda Woocommerce’ı daha çok beğeniyorum ama bu listede ona yer vermedik.]
  • Her 3 sistemde de harika modüller mevcut. Fiyat olarak değişkenlik gösterseler altyapının zorluğu bunda büyük etkendir. [Fiyat konusunda yorum yapmak istemediğimi her zaman dile getirmişimdir zaten]

Diğer Detaylar:

İşte bu 3 yazılımı asıl ayırt eden detaylar. Neden tercih etmelisiniz sorusuna şu ana kadar cevap bulamadıysanız bu tabloda görebilirsiniz diye umuyorum çünkü artık detaylara iniyorum.

Magento Prestashop Opencart
Fiyat
100/90 100/100 100/100
Teknik Destek Bulunabilirliği
100/80 100/80 100/90
Mevcut Ekstra Özellikler
100/90 100/90 100/90

 

  • Her ne kadar bu 3 yazılım açık kaynak kodlu olsa da Magento ücretli sürümüyle farkını ortaya koyan bir yazılım. Burada verdiğim puanda fiyatını değil diğerleriyle arasındaki farkı anlatıyor. Ücretsiz sürümüyle diğerlerini kıyaslamadığımı hatırlatmak isterim.
  • Teknik destek ibaresi ne kadar doğru bilmiyorum ancak arandığında bir destek aranmasını en iyi anlatan ibare bu sanırım. Magento her ne kadar favorim olsa da açıkçası ülkemizde çok fazla destek veren firma ya da birey yok. Olanlar da fiyat/iletişim konusunda sorun yaşandığını sıkça duyduğum firmalar. Eğer İngilizceniz varsa sorun yaşamayabilirsiniz. Opencart ise bu konuda en çok desteğin olduğu yazılım. Sanıyorum Türkçe olarak destek veren 100 kadar site ve forum var. Prestashop ise bu konuda biraz daha zayıf 🙂
  • Ekstra özelliklerden kastım aslında ilk kurulumda ortaya çıkan en özellikler. Örnek vermek gerekirse Magento mailing konusunda hazır kıta gelirken Presta shop tciket sistemiyle geliyor. Bu her 2 sistemde Opencart üzerinde yok ancak Opencart Ocmod ya da Vqmod gibi ek özellikleriyle fark yaratıyor. Bu yüzden oylama yaparken eşit puan vermek zorunda kaldım.

Daha önceki yazıda ticari bir amaç yürütülebileceğinden kendi fikrimi açıkalamamıştım ancak burada bir ticari kaygım yok. Dolayısı ile şahsi fikrimi beyan etmekte mahsur görmüyorum.
Magento: Proje büyükse ve geleceğe yönelikse kesinlikle tercih edilmeli. Yatırım gerektirdiğini de hatırlatmakta fayda var.
Prestashop: Biraz daha teknik çalışmak isteyen firmalar için uygu görüyorum. Küçük ve orta ölçekli firmaların ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede.
Opencart: Küçük ve orta ölçekli firmaların taleplerini karşılayabilecek olmakla birlikte kolay kullanım arayanlar için ideal. Her ne kadar ülkemizde çok basite indirgense de bunun asıl sebebinin kurulum ve kullanımının kolay olması olduğunu düşünüyorum.
Bu arada bu 3 yazılımı daha önce detaylı olarak incelemiştim. Hem bu 3 yazılımı hem de diğer 2 açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımı hakkında fikirlerimi ve bilgimi incelemek isteyenler için aşağıda linkleri mevcut.

Yorumları beklediğimi tekrar hatırlatır, bol kazançlar dilerim.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın