Facebook Algoritması: EdgeRank Nedir?

No Comments

Facebook’ta yüzlerce arkadaşınız var ve aynı şekilde onlarca belki yüzlerce sayfayı takip etmektesiniz. Her gün arkadaşlarınız ve takip ettiğiniz sayfalar gönderide bulunurken, Facebook haber akışınızda (news feed) bütün bu gönderilerin hepsini görüyor olamazsınız değil mi? Hele ki gönderi yoğunluğunun hayli fazla olduğu akşam saatlerinde aslında takip ettiğiniz birçok marka sayfası gönderide bulunuyor fakat siz hepsini göremiyorsunuz; çünkü Facebook böyle istiyor!
Peki bir de sayfalar açısından bakalım. Bir markanın binlerce takipçisi olan Facebook sayfasını yönetiyorsunuz. Gönderdiğiniz her içeriğin bütün kullanıcılarınıza ulaşmadığının farkındasınızdır. Hatta ortalama bir değerle gönderilen içerikler takipçilerinizin sadece %16′sına ulaşıyor. “O kadar takipçi var neden ulaşılan kişi sayısı çok az.” yorumlarını da yaptıysanız, yanıtını aşağıda veriyorum.
Takipçilerin %96′sı takip ettikleri markanın Facebook sayfasına ilk ziyaretten sonra tekrar uğramıyor. Edgerank bu açıdan çok önemli.
Takip ettiğiniz her sayfanın ve bütün arkadaşlarınızın iletilerini elbette göremiyorsunuz. Bir düşünün, Facebook kullanımının en yoğun oluğu anlarda böyle bir şey söz konusu olsaydı Facebook haber akışınız çöp kutusundan farksız olurdu. Sizinle ilgili ilgisiz her şey haber akışınıza düşer ve haber akışınız hızlı bir şekilde güncellenirdi. Oysa oldukça rahatsızlık verici olan bu durumun önüne Facebook’un geliştirdiği algoritma sayesinde geçiliyor. Bu hem Facebook’un hem de kullanıcıların menfaatine. Peki ya marka sayfaları? Hal böyle olunca Facebook’taki şirket sayfalarının da bu bilinçle yönetilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Çünkü sayfanızı takip eden çok küçük bir yüzde sizin paylaşımlarınızı görebiliyor. Ancak bunu artırmak mümkün…
EdgeRank Nedir?
Facebook’un geliştirmiş olduğu algoritma sonucunda hangi içeriğin hangi kişinin haber akışında gözükeceğinin kararı alınmış oluyor. İşte bu kararın alınmasını sağlayan algoritmaya EdgeRank diyoruz. EdgeRank temelde 3 değişken tarafından hesaplanarak, kullanıcıların news feedlerininin nasıl şekilleneceğini belirlerken aynı zamanda sayfaların da erişim gücünü (erişebildikleri kullanıcı sayısı) ortaya çıkarıyor.
EdgeRank’ın oluşmasındaki üç değişken; Affinity Score, Ege Weight ve Time Decay.
Peki bunlar ne anlama geliyor?
Affinity Score:
Affinty Score, en öz ifadeyle; sizinle içerik sağlayıcı arasındaki geçmiş ilişkiyle oluşuyor diyebiliriz. Facebook daha önce bir içeriğini beğendiğiniz sayfanın içeriklerini beğenme eğiliminde olduğunuz, yine beğenebileceğiniz varsayımında bulunuyor. O sayfanın sizin ilginizi çektiğini ve böylece o sayfayla etkileşime girdiğinizi görüyor. Bu sayede bu sayfanın gönderilerinin duvarınızda görünmesine öncelik veriliyor.  Aynı şey arkadaşlarınızın gönderileri için de geçerli. Özetle, ilgi alanınıza göre duvarınız şekilleniyor dendiğinde aklınıza gelecek şey tam da affinity score.
Edge Weight:
Edge Weight Facebook’taki içerik türü sonucunda oluşan bir değer. Beğenilen, yorum yapılan veya paylaşılan içerik ileti, fotoğraf, link veya video olması durumlarına göre farklı değerlendiriliyor. Fotoğrafın daha yüksek puan getirdiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda fotoğraflar etkileşimi de olumlu etkilediğinden karşılılı bir fayda söz konusu oluyor. Bir markanın linkini diğerinin paylaştığı fotoprafı da beğenirseniz, fotoğrafını beğendiğiniz sayfanın paylaşımlarını daha fazla görebilirsiniz.
Time Decay:
Zaman faktörü de elbette EdgeRank’ın oluşmasında etkili. Çünkü EdgeRank sabit bir değer değil. Zaman geçtikçe arakdaşlarınız veya sayfalar yeni gönderilerde bulunuyor ve bu her gönderi için EdgeRank yeniden hesaplanıyor ve haber akışınız ona göre oluşuyor. Daha önceden çok fazla aksiyon alan popüler içerik zaman geçtikçe alt sıralara düşüyor ve en sonunda da haber akışınızın derinliklerinde kendine yer buluyor.
EdgeRank temelde bu 3 faktörle şekilleniyor. Marka sayfaları kullanıcıyla etkileşime girebilmek için ciddi bir rekabet içinde. Facebook’ta kim daha fazla kullanıcının haber akışında yer alabilecek? İşte bu yüzden EdgeRank önemli.
Yazı hayli uzun oldu ancak yine de EdgeRank’ın nasıl artırılabileceğine değinmek istiyorum. İnfografikte de görebileceğiniz gibi EdgeRank’ı bazı kurallara dikkat edildiğinde artırabilmek mümkün. Temel nokta kullanıcılarınızla etkileşime girebilmek ve bu etkileşimi artırmak. Sonrasında EdgeRank da artıyor. EdgeRank artınca takipçilerinizle etkileşime girme şansınız yükseliyor. Gördüğünüz gibi böyle bir döngü mevcut.
EdgeRank algoritması Facebook tarafından zaman içinde geliştirilmekte ve yeniden düzenlenmekte. Bu yüzden sosyal medya uzmanları/danışmanları  yönettikleri sayfalar için bu faktörler ışığında stratejiler geliştirmeli.

edgerank

 

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın