Adeta Ders Niteliğinde: E-ticarete Giriş

No Comments

Farkındayım başlık çok iddialı ama asıl amacım eğlenceli olması. Verebileceğim bilgileri de en uygun dilde paylaşmaya çalıştım. Açıkçası ben yazarken çok keyif aldım, umarım siz de aynı keyifle okursunuz.
Bu yazıyı yazmamdaki ana amaç ise tarafıma sıkça sorulan soruların cevaplaması. Öte yandan bir e-ticaret danışmanı olarak ne iş yaptığımı da kısmen açıklamak.
Kişi veya firmalar, e-ticaret sitesi sahibi olmak istediğinde en büyük soru “bundan sonra ne yapacağız?” şeklinde oluyor. Evet daha önce hiç tecrübeniz yoksa e-ticarete giriş gerçekten yorucu ve yıpratıcıdır. Pek çok yeni kavram ve firmayla tanışmayı gerektirmesi de cabası.
Peki bu süreçte aslında dikkat edilmesi gerekenler neler? Hangi adımlarda kimlerle tanışacağız?

İyi Bir Alan Adı

Alan adınız sizin internet dünyasındaki açık adresinizdir. Yapacağınız iş, vereceğiniz hizmet gibi konularda mutlaka ipuçları vermeli. Mümkün olduğu kadar kolay ve akılda kalıcı olmasında da yine fayda var.
Nedendir bilmiyorum bazen hizmet vereceği sektörle alakası olmayan, akılda kalıcılığı zayıf alan adları tercih ediliyor. Oysa en basitinden “firmanızın adı ile e-ticaret sitenizin alan adı aynı olmak zorunda değil.” Evet günümüzde çok zor kavramlara sahip alan adları markalaşmış bir şekilde yayın hayatına devam etmekte ancak bu pek çok firma için işi daha zorlaştırmaktan öteye gidememektedir. Ben bu konuda markalaşmaya harcanan enerjinin farklı konulara harcanması taraftarıyım. Son tercih tabi yine sizin.


Doğru Yazılım

E-ticaret yazılımı olmazsa olmazımız. Bunu belki yazmaya bile gerek yok. Peki sizin için en uygun yazılımı nasıl bulabilirsiniz?

Bu konuda başlangıçta 2’ye bölüneceğiz. Kiralık bir yazılım mı? yoksa tamamen firmanıza özel bir yazılım mı?

Kiralık yazılımlar genellikle hız, stabil çalışma ve destek konularında öne çıkmakta. Özel yazılımlara göre maliyetlerin daha düşük olduğunu da kabul etmek gerekir. Ancak verilen hizmetler standart olacağı için özel bir sektördeyseniz tüm ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir.
Size özel yazılımlarda ise maliyet genellikle daha fazla çıkmaktadır ancak yazılım sırasında temel amaç firmanızın ihtiyaçlarını gidermek olacağından daha net sonuçlara verebilmektedir.
En önemli bir diğer etken hangi çalışma yöntemi olursa olsun tercih edeceğiniz firmanın öne çıkan özellikleri, tecrübe ve referansları olmalı.

Ek Bilgi: Zaten varolan bir sektördeyseniz (ayakkabı satışı, giyim gibi bilinen ve gelenekselleşmiş e-ticaret sektörleri) her 2 çözümde ihtiyacınızı giderebilir.


Siteyi ve Şirket Politikasını Doğru Anlatan Bir  Tasarım

Sahip olduğunu e-ticaret yazılımı ister hazır yazılım olsun, ister özel kodlama (hatta ücretsiz bir yazılım dahi kullansanız dahi) ziyaretçilerinizi müşteriye dönüştürecek en önemli etkenlerden biri sitenizin görünümüdür.
Tasarımsal açıdan güven vermeyen şablonlar, müşteri için bir anlam ifade etmeyen banner ve diğer görseller genellikle olumsuz etki yaratacaktır. Bu konuda çoğunlukla yazılımınızı sağlayacak firma destek verecektir ancak yine de önerebileceğim birkaç husus bulunmakta.

  • Tasarımınızda logonun renklerini kullanmanız renk bütünlüğü açısından tarafınıza ek puan getirecektir.
  • Kullanacağınız bannerlar mutlaka ama mutlaka anlam taşımalı. Ücretsiz kargo, ödeme yöntemleri gibi bilgiler vermesi önemli.
  • Anasayfa çok dağınık ve çok karışık olmamalı. Ziyaretçileriniz anasayfanızda kaybolmasın.
  • Kategori ve marka sayfalarında ek bilgi verebileceğiniz üst/alt alanların aktif kullanılması da önemli.
  • Ürün bloklarının ürün hakkında yeterince bilgi vermesinin sağlanması da bir diğer önemli husus.

Sanal POS

Ödeme altyapısı sağlayıcınız bir diğer çok önemli etken. E-ticaretin ilk zamanlarında sanal POS sahibi olmak bir ayrıcalıktı desem yeridir. Zira hem bankalar ile ayrı ayrı görüşmek, her bir POS için ayrı anlaşmalar yapmak ve hatta bazen banka müdürlerinin nazını çekmek gerekebiliyordu.

Laf aramızda 45 gün sadece başvuru onayı için beklediğim dönemleri bilirim.

Artık bu işler çok daha kolay. Aynı gün sitenize 7 farklı bankanın sanal POSunu eklemeniz mümkün. Bunun için aracı kuruluşları tercih etmeniz yeterli. Ben tecrübe edindiğim ve güvendiğim ödeme sistemlerini aşağıda listeledim. Komisyon oranları ve ödeme periyotları gibi konuları karşılaştırarak tercih etmenizi tavsiye ederim.
PayUIyzicoPayTRIpara

Tekrar ediyorum, lütfen komisyon, ödeme periyodu ve ek maliyetler gibi önemli hususları karşılaştırmadan karar vermeyin.


Doğru Planlanmış Reklam Yönetimi

E-ticarette pazarlama genellikle dijital pazarlama olarak karşımıza çıkmakta. Zaten bana kalırsa bir internet sitesi müşterisini internette aramalı.
Öte yandan dijital pazarlama kendi içinde birden fazla kola ayrılmakta.
SEO, Google Ads, sosyal medya yönetimi ve reklamcılığı, mail marketing, affilate marketing gibi pek çok farklı kavramın bir araya gelmesiyle başarıyı getirmekte. Bu sebeple özellikle dijital pazarlama konusunda tecrübeniz yoksa bir reklam ajansı ya da dijital pazarlama uzmanı tarafından destek almanızı tavsiye ederim. Şahsi tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki;  bilinçsiz şekilde yapılan pazarlama çalışmalarının firmalara büyük maliyetler getirmekte. Öyle ki 6 haneli rakamların tamamının çöpe gittiğini gördü bu gözler.
Lütfen eğer ekibinizde dijital pazarlama konusunda tecrübeli biri yoksa ve edinmeyi de düşünmüyorsanız alternatif bir çözüm aramayın. Dijital pazarlama konusu çokça araştırma ve tecrübeyi gerektiren bir konu olduğundan en azından gerekli tecrübeyi edinene kadar destek almak ilk planınız olsun.


Doğru Lojistik Firması

Geldik zurnanın zırt dediği yere 🙂 Bu konuda şöyle bir geçmişe götüreyim sizi 🙂

E-ticaret Sektörünün Kanayan Yarası: Kargo Sorunları

Büyük ya da küçük hangi e-ticaret firmasıyla görüşürsem görüşeyim ortak sorunlardan biri hep kargo firması olmuştur. Elbette “tüm firmalar kötüdür gidin kendi kargo firmanızı kurun” demiyorum ancak kontrolün sizde olmayacağı, çoğu zaman net çözümler üretilemeyen yegane konu kargo firmaları.
Bu hizmeti siz de dışarıdan alacaksınız ve firma prosedürleri, kurye davranışları gibi konulardan müşteri tarafında siz sorumlu olacaksınız.
Yapabileceğiniz en iyi şey;
Çalışılacak firmanın bilinen bir kargo firması olmasını sağlamak. Sonrasında ise üstünüze düşen tüm görevleri yerine getirmek. Doğru ambalajlama, sorunsuz kargoya teslimat ve teslim sürecinin takibi.

Gözünüz korkmasın 🙂 Evet çok kolay değil ama düşündüğünüz kadar uzun bir süreç de değil. Ayrıca bu konunu temel amacı değil ama tüm bu adımlarda danışmanlık isterseniz tarafıma İletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın