E-ticaret Sitelerinde Ürün Sayfaları Nasıl Olmalıdır?

No Comments

Daha önce burada kategori sayfalarını örneklediğim yazının devamı niteliğinde bir de e-ticaret sitelerinde ürün sayfaları  nasıl olmalı sorusunu cevaplamaya çalışacağım. Elbette bu seçenekler daha da arttırılabilir ve genişletilebilir ancak ben asgari düzeyin sağlanması için en azından bu yazıda yazdıklarımın bir ürün sayfasında bulunması gerektiğini düşünüyorum.
Öncelike şunu kabul etmeliyiz ki ziyaretçiler en çok e-ticaret sitelerinde ürün sayfalarına odaklanmaktadır. Dolayısı ile SEO ve SEM çalışmalarında da en çok odaklanılması gereken sayfaları ürün sayfalarıdır.
Örnek bir ürün sayfasını baz alarak konumuzu bu görsel üzerinden biraz daha detaylandıralım;
urun-sayfasi

ANA HATLARIYLA ÜRÜN SAYFASI

Besleme Adresi:

SEO açısından oldukça önemli bir veri olan besleme yolu ya da besleme feedleri ürüne gelene kadar hangi sayfaları gezdiğinizi gösterirken ziyaretçilerinize de kategori ve bir üst sayfaya hızlıca ulaşabilme imkanı sunmaktadır.

Ürün Görseli:

Daha önce de ürün görsellerinin öneminden bahsetmiştim. Bu konuya yine kısaca değinmek adına ürün görselinin yeterince detaylı bir yapıda olması, sitenizin arka planının beyaz olduğunu varsayarak beyaz bir arka plana sahip olması ve ürünü net bir şekilde göstermesini tavsiye ederim.

Ek Resimler:

Ana resim kadar ek resimler de aynı derecede önem taşımaktadır. Ancak bazen ürünü anlatmaya ana resim yetmeyebilmektedir. Bu durumda ek resimlerle ürünün yandan, arkadan ve üstten görünümü gösteren ek görseller ürün hakkında daha fazla bilgi vermenize yardımcı olacaktır.

Ürün Açıklaması:

Ürün hakkında mümkünse özgün ve detaylıca bir bilgi. E-ticaret sitelerinde genellikle aynı açıklamalar yer aldığından başına ya da sonuna ek bir paragraf ekleyebilir ve ilk satıra ürün adını yazmanız SEO çalışmalarınızı destekleyecektir.

DETAYLARIYLA ÜRÜN SAYFASI

Görselde bazı alanları A, B, C şeklinde biçimlendirerek kısaca anlatmaya çalıştım ancak bu konuları da biraz daha detaylandıralım;

A. Paylaşım Linkleri:

Ürünlerinizin sosyal ağlarda ve mail aracılığı ile paylaşılmasını sağlamanız, satışını yapmakta olduğunuz ürünün beğenen kişilerce daha kolay paylaşılmasına, bu da daha fazla ziyaretçi çekmenize olanak sağlayacaktır.

B. Ürün Adı:

SEO çalışmalarında sıkça bahsedilen h1, h2 etiketlerini net bit şekilde kullanabileceğiniz, ürün hakkında ilk izlenmi veren kısım aslında ürün adıdır. Doğru bir seçimle sizi ilgili ürünü en çok satan kişi yaparken, yanlış bir seçim hiç satamamanıza sebep olabilir. (aslında bu konuyla ilgili bir yazı hazırlamam lazım sanırım :))
Ürün adını seçerken önemli noktaları mutlaka eklemeli ancak mümkün mertebe kısa tutmalısınız. Örneğin Samsung XLS LCD TV 8″ gibi bir isim yerine Samsung XLS Model 8 Inch LCD Televizyon daha doğru bir seçim olacaktır.

C. Fiyat:

Ürünü satın almaya karar veren kişilerin fazladan bir sürprizle karşılaşmaması için ürün fiyatını net bir şekilde belirtmenizde fayda var. Kimi sitelerde yapılan KDV Hariç fiyat gösterimi aslında bir hiledir ve pek çok alıcının hoşlanmadığı bir durumdur. Yine de bu yönde bir çalışma yapacaksanız mutlaka aynı sayfada KDV dahil fiyatı da göstermenizde fayda var.

D. Stok Durumu:

Kimse sipariş üzerine getirilen bir ürünü hal-i hazırda stokta olan bir ürüne tercih etmez. (ütopik bir fiyatı ya da özelliği yoksa) Bu durumda ürün eğer stoklarınızda değilse bunu mutlaka belirtmelisiniz.

E. Ürün Seçenekleri:

Ürüne ait renk, beden gibi seçenekleriniz varsa bunun seçimini müşterinize bırakmanızda fayda var. Müşterileriniz eğer sürprizlerden hoşlanan biri değilse renk seçimini kendisi yapmak isteyecektir.

F. Miktar Alanı:

İlgili üründen birden fazla almak isteyen müşterileriniz olacaktır. Buna olanak tanıyın 🙂

G. Sepete At:

Tasarımla uyumlu, öne çıkan bir sepete at butonu tetikleyici bir unsur olarak göze çarpacaktır. Yanlış renk seçimi ve boyutlandırma ürünün satışını etkileyen unsurlardandır.

H. Puanlama:

Müşterilerinizin satmış olduğunuz ürüne puan vermesi diğer alıcılara ürün hakkında fikir edinme konusunda yardımcı olacaktır. Daha önce almış ve kullanmış kişiler ürünü en doğru şekilde anlatan kişiler olacağından ürünün yorumlanması ve puanlanması için teşvik etmenizde fayda var.

I. Benzer Ürünler:

Ziyaretçileriniz sitenize x marka isimli ayakkabını y modeli için gelmiş olabilir ancak farklı bir markanın benzer modelini ya da aynı markanın çok satan bir modelini göstermeniz alıcı için ikinci bir fikir oluşturacaktır.
Bol kazançlar dilerim.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın