E-ticaret Siteleri İçin Blog Önerileri

No Comments

Dikkatinizi çekmiştir, hemen hemen her e-ticaret sitesinin bir de blog sayfası vardır. Peki neden böyle bir ek zaman gerektiren özelliğe gerek duyulur düşündünüz mü? Ya da artık düşünmeyin, çünkü cevabını veriyorum. 🙂 Tamamen İçerik Pazarlama için, diğer adıyla Content Marketing.
Bloglar e-ticaret sitelerinin olabilecek en özgün bölümüdür diyebiliriz sanırım, çünkü satılan ürünler aynı olunca özgünlük anlamında pekte başarı sağlanamıyor. Sattığınız ürünlere fazladan bilgi eklemek hem zahmetli hem de tüketici tarafında vakit kaybına neden olabilir. Daha kısa bilgiler ise satın almayı planlayan müşterileriniz için asıl önemli olan noktaların eksik yazılmasına sebep olabilir.
Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak ve düzenli bir kitleye hitap etmek için blog tutmak her zaman ilk akla gelen yöntem olmuştur. Ancak blog tutmanın da kendi içerisinde kuralları var.

1. Öncelikle kesinlikle ama kesinlikle blogunuzu ürün tanıtımı amaçlı olarak açmayın. Elbette kampanya ve fırsat duyurularınızı yayınlayabilirsiniz ancak sadece günlük 1-2 ürün tanıtımı yapan bir blog kimsenin ilgisini çekmeyecektir. Aynı bilgileri ürün sayfasında bulabilen bir kişi neden bir de blogdan okumaya gerek duysun ki?

2. Blogunuz tamamen firmanıza ait olmaldır. Firmanız hakkında bilgiler verebilir, deponuz ya da ofisinizden görüntüler paylaşabilirsiniz. Hatta bir hafta sonu etkinliğinizi ya da bir yöneticinizin doğum günü kutlamasını kullanıcılarınız için yayınlayabilirsiniz. Bu müşterileriniz ile aranızda samimiyet oluşmasına destek olacaktır.

İpucu
Unutmayın! Samimiyet, sadık müşteri kitlenizi arttıracak en önemli etkenlerin başında gelir.

3. Sadece önemli olduğunu düşündüğünüz kampanyalarınızı blogunuzda yayınlayın. Her 2 Al 1 Öde kampanyası tüm müşterilerinizin ilgisini çekmeyecektir ancak hafta sonuna özel yapılmış bir “Kargo Bedava” kampanyası başarılı olacaktır.

4. İçeriklerinizi SEO uyumlu hazırlayın ama abartmayın. SEO uyumlu olsun diye “Barbie Giydirme Oyunları” başlıklı bir yazı hazırlamayın. Site title (başlık) ve içeriği başlangıç düzeyinde seo uyumlu olsun yeter. Eğer yazınızda bir üründen bahsedecekseniz o ürüne link vermeniz şık olacaktır. Ancak anahtar kelimelerle de doldurmayın.

5. İçeriğinizi insanların ilgisini çekecek konular üzerine hazırlayın, arama motorlarının değil. Bir aksesuar firması iseniz “Haftanın Kombini” başlıklı yazılar ilgi çekecektir.

6. Yorum yapması için ziyaretçilerinizi teşvik edin. Özgünlüğünüze özgünlük katacaktır. Bunun için her yazının altına “Sizde görüşlerinizi bizimle paylaşmak istemez misiniz?” gibi bir yazı, teşvik için güzel bir yöntem olacaktır. Burada hediye de önerebilirsiniz elbette. “Yorum Yapan Şanslı 5 kişiye X TL. Değerinde Hediye Çeki” gibi. Hem satışlarınızı hem de blogunuz destekleyen bir yöntem. Burada iş biraz da sizin hayal gücünüze düşüyor.

7. Mümkün olan en sade tasarımı seçin. Blogunuzu sitenize ait kampanya görselleriyle doldurmayın. İnsanların okuması için mümkün olan en basit sayfa tasarımlarını kullanmaya özen gösterin.

8. Daha fazla okuyucuya ulaşmak için yazılarınız Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda da paylaşın. Üstelik bunu otomatik olarak yapan pek çok eklenti mevcut.

İpucu
Eğer WordPress ile bir blog hazırlayacaksanız benim önerim Nextscripts tarafından hazırlanan NextScripts: Social Networks Auto-Poster eklentisi. Ücretsiz versiyonu ile Facebook, Twitter gibi pek çok ağda otomatik paylaşım sağlayabilirsiniz.

9. Firmanıza ait sosyal ağ hesaplarını blogunuzda da paylaşın. İnsanların sizinle daha fazla iletişime geçebileceği pek çok yolun olduğunu gösterin.

10. Sıkça Sorulan Sorular başlıklı yazı dizileri hazırlayın. Burada tarafınıza en çok sorulan soruları samimi bir şekilde yanıtlayın. Örneğin kurulum gerektiren bir ürün satıyorsanız bu ürünün nasıl kurulacağını resim/videolarla destekleyerek net bir şekilde açıklayın. Ya da bermuda ile kapri arasındaki fark nedir benzeri başlıklı bir yazıyla insanların aklındaki soru işaretlerini kaldırmalarına yardımcı olun.

Ben de Merak Ediyorum
Gerçekten fark nedir? Biri bana da anlatsın.

11. Sosyal Sorumluluk Projelerine değinin. Örneğin Tema Vakfı ya da Unicef gibi tüm insanları ilgilendiren oluşumların duyurularını paylaşın. Sosyal Sorumluluk hepimizin görevi.

12. Son olarak biraz da işin içine eğlence katın. Örneğin eğlenceli videolar ya da resimler paylaşabilirsiniz. Bulunduğunuz sektörle alakalı olabileceği gibi gündeme ilişkin seviyeli paylaşımlar blogunuza olan ilgiyi arttırmaya yardımcı olacaktır.

İpucu
Komik kedi videosu artık insanları sıktı. Şimdiden vazgeçin.

Bu arada “Sizde görüşlerinizi benimle paylaşmak istemez misiniz?” 🙂

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın