E-ticaret Sitesi Kurmadan Önce Sektör/Piyasa Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?

No Comments

E-ticaret sitesi kurarak ticaret hayatına başlamak isteyen firmalara nacizane tavsiyelerimden biri de hiçbir işlem yapmadan önce sektör ve piyasa araştırması yapmaları olacaktır. Peki en hızlı ve fikir sahibi olmanızı sağlayacak bir araştırma nasıl yapılır?
Öncelikle belirtmeliyim ki bu yazıda bahsedeceğim yöntemler aslında işin pratik ve amatörce tarafıdır. Diğer bir deyişle fikrinize ya da yapacağınız işe önem veriyorsanız bu işin profesyoneller tarafından yapılmasına özen göstermenizde fayda var. Benim tavsiyelerim ancak fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
Açıklama ve detay kısmına geçmeden önce neleri araştıracağımızı listeleyelim;

  • Rakipler/Sektörde Varolan Firmalar
  • Tahmini Kitle
  • Tahmini Ziyaret
  • Tahmini Reklam Maliyetleri
  • Altyapı Maliyetleri

Rakiplerin Tespiti: Genelde bu en kolay konudur. Zira fikir ilk defa uygulamaya alınan bir fikir değilse mutlaka farklı bir sitede görülmüş ve ilgi çekmiştir. Ancak yine de Google üzerine girmek istediğiniz sektörün ana kelimesini arayarak muhtemel rakiplerinizi tahmin etmeniz mümkün. Genelde de ilk 10 sonuç en dişli rakipleriniz olacaktır.
Tahmini Kitle: Asıl önemli analiz bana kalırsa kitle tespiti. Bunu Google Anahtar Kelime Aracı ile tespit edebilmeniz mümkün. Elbette piyasada pek çok ücretli/ücretsiz uygulama ve web sitesi de mevcut. Anahtar kelimenizi sorgulayarak aylık aranma hacmini ve geçmişten günümüze göstermiş olduğu değişikliği kontrol etmeniz de ayrıca önemli konulardan.
Tahmini Ziyaret: Tahmini ziyaret gerçekten de tahminlere dayalı bir işlem. Eğer sektörde tanıdığınız güçlü bir firma yoksa bana kalırsa kitle/10 fikrini kullanmak gerekli. Ülkemizde tıklama oranlarının idealinin %10 olduğunu düşünürsek gayet mantıklı 🙂 En azından yakın bir oran yakalamış olduğunuzu göreceksiniz.
Tahmini Reklam Maliyetleri: Reklam maliyetleri dijital pazarlama tarafında esasında bütçenizle sınırlı ancak kitlenin ne kadarlık bir kısmına hitap edebileceğiniz bilmekte de fayda var. Aynı şekilde Google Anahtar Kelime Aracı burada da imdadınıza yetişecektir. Öte yandan reklam vermek istediğiniz diğer platformlarla da ilgili (sosyal medya, TV vs.) bir araştırma yapmanızda fayda var.
Altyapı Maliyetleri: Sektörü araştırdık, reklam maliyetlerimiz belli, hedef kitlemiz belli. Geriye tek bir işlem kaldı. Hangi altyapı sizin için uygun? Daha önce 3 tane ücretli ve 3 tane de ücretsiz e-ticaret yazılımını sizin için incelemiştim. Bu sistemleri detaylıca inceleyerek ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılayacak sistemi kullanmanızda fayda var. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus sektörünüze ve ihtiyaçlarınıza tam anlamıyla cevap verebilecek bir altyapı seçilmesi olmalı. Kurumsal olması, hızlı olması gibi konular 2. planda kalırsa daha doğru olacaktır.
Piyasa araştırması ya da sektör analizi (hangisi size daha havalı geliyorsa) bu kadar basit bir konu değil elbette ancak bütçesi olmayan ya da her işi üstlenmeyi sevenler için bu fikirler iş görecektir diye umuyorum. Atladığım ya da hatalı olduğumu düşündüğünüz bir madde varsa lütfen yorum yapmaktan kaçınmayın.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın