E-ticaret Nedir? Ne Değildir?

No Comments

E-ticaret nedir sorusunun cevabı aslında çok belli ancak ben yine de biraz anlatmak istedim. Wikipedi e-ticaret nedir sorusuna Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır. şeklinde açıklamış.
E-ticaret, kısaca özellikle internet üzerinden yapılan ve tamamen dijital ortamda gerçekleşen alışverişlerin tamamını kapsayan ticaret biçimidir ve açılımı elektronik ticaret şeklindedir.
E-ticaretin açılımını da yaptığımıza göre, devam edelim. Tarafıma şu sıralar birkaç defa gelen sorulardan biri de ben internet üzerinden xxx işi yapıyorum. Bu e-ticaret midir? Değil midir? sorusu. Enteresan olan bu sorunun peş peşe farklı kişilerce sorulmuş olması.
Kısaca diyebilirim ki “eğer internet üzerinden mal ya da hizmet karşılığı gelir elde ediyorsanız, bu e-ticarete girer ve vergilendirilmesi gereklidir.”
Yine de internet üzerinden yapılan işlemlerde, hangi tür hizmetlerin e-ticaret sınıfına girdiğini ya da girmediğini listeledim. Bu da akıldaki e-ticaret nedir? sorusunu cevaplamak adına yardımcı olabilir diye umuyorum.

  1. E-ticaret sitesi kurarak ürün satışı gerçekleştirmek: E-ticaret girer.
  2. İlan sitesinde dükkan açarak ürün satışı yapmak: E-ticarete girer.
  3. Standart bir site kurarak hizmet satışı yapmak (seo, dijital reklamcılık gibi): E-ticarete girer.
  4. Herhangi bir site kurmadan satış yapmak (instagram, twitter ya da facebook üzerinden ürün satışı): E-ticarete girer.
  5. Esasen hizmeti hedefleyip, buna karşın yardım toplayarak kazanç elde etme (wikipedia gibi ücretsiz hizmet sunma ancak yardımları da kabul etme): E-ticarete girmez.
  6. Herhangi bir dernek ya da kurum yararına bağış toplamak şartıyla ürün satışı: E-ticarete girer ve faturalandırılmadır.
  7. Dropshipping (stoksuz satış): Herhangi bir ürünü stoklarınızda tutmuyor olmanız, e-ticaret yapmadığınız anlamına gelmez. Dropshipping yöntemiyle gelir elde etmeniz halinde yaptığınız iş e-ticarete girer ve vergilendirmeyi gerektirir.
  8. Sanal ortamda kullanılabilen dosya ya da dökümanların ücret karşılığı dağıtılması: E-ticarete girer.
  9. Sanal ortamda kullanılabilen dosya ya da dökümanların ücretsiz olarak dağıtılması: E-ticarete girmez.

Konuyu özetleyecek olursak, eğer bir gelir elde ediyor ve bunda amacınız kazanç elde etmek ise yaptığınız işlem kanunen vergilendirilmelidir ve e-ticarete hatta ticarete girer. Ancak bir kazanç elde etmiyor ya da sadece bağış toplamayı hedefliyorsanız bu işlem e-ticarete girmez.
Bol kazançlar dilerim.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın