E-ticaret Moda Sitelerinde Satışları Arttırmanın 5 Yolu

No Comments

E-ticaret doğası gereği teknoloji yazılım bağımlısı olan bir sektör. Bu nedenle fast food sitelerinden moda sitelerine kadar pek çok marka büyük veri analizinden yararlanarak müşteri davranışını takip ediyor ve ardından müşteriye ilgili ürünlerle kampanyalar göstererek satışları artırmaya çalışıyor. Ancak, moda siteleri söz konusu olduğunda evdeki hesap çarşıya uymuyor. Online konfeksiyon mağazalarında müşteri davranışlarını izlemek müşterinin her sezon nasıl alışveriş yapacağını tahmin etmeye yetmiyor. Peki neden ve bu güçlüğü aşarak moda sitenizde satışları nasıl artırabilirsiniz?

1. Moda Değişkendir

Müşteri davranışları da öyle! Örneğin Amazon gibi bariz bir örneği düşünelim. Amazon’un dünya çapında 244 milyon aktif müşterisi var ve bu gerçekten büyük veri demek. Amazon veritabanından yararlanarak hangi ürünlerin en çok ne zaman satıldığını görebilirsiniz. Bunun için müşterilerin satın alma geçmişini incelemek yeterli olur. Netflix de satışlarını artırmak için müşteri davranışlarını izlemekte benzer bir mantık kullanıyor.
Ancak söz konusu moda siteleri olunca işler karışıyor. Modacılar müşteriye her yıl yeni kıyafetler satmak için yeni moda tasarımları yapıyor. Her yıl başka şey moda oluyor. Bir yıl bakmışsınız 70’lerin İspanyol paçaları geri gelmiş. Ertesi yıl ise dar paça pantolonlar moda. Ayrıca bugün kırmızı şal alan müşteri yarın da başka renk şal alacak diye bir şey yok. Mevsimlik ihtiyacına göre bu kez etek seçebilir veya önümüzdeki mevsim şalın modası geçebilir.

2. Büyük Stoklarda Çalışmıyorsanız Büyük Veriyi Unutun

Online konfeksiyon mağazalarında bir sezonun satış modellerini kullanarak gelecek sezonun satışlarını öngörmeniz mümkün değil. Amazon veya ASOS gibi her üründen yüz binlerce adet satıyorsanız müşteri davranışları hakkında daha net bilgi sahibi olursunuz. Ancak moda sitenizde her yıl yeni tasarımlar satıyor ve niş ürünlere odaklanıyorsanız büyük veriyle trendleri öngörmeniz ve satışları artırmanız neredeyse imkansızdır.
Bir müşteri Diesel süveter ve diğeri de Benetton gömlek aldı diye üçüncü müşterinin de bu markalara odaklanacağını söyleyemezsiniz. Özellikle son 10 yılda kendini gösteren bireysel moda diye bir şey var. Bu nedenle de müşteri davranışlarını izlemek zorlaşıyor.

3. Kişiselleştirilmiş Büyük Veri Kullanın

Kısacası müşteri davranışlarını kategori bazında değil, kişi bazında takip etmeye çalışın. Kişilerin zevkleri de zamanla değişebilir, ama tek bir müşterinin alışveriş geçmişi ileride nasıl alışveriş yapacağı hakkında size daha iyi bir fikir verecektir.
Bu noktada Apple Music hizmetini örnek gösterebiliriz. Ne alaka derseniz sabredin, aşağıda geliyoruz. Apple Music kullanıcıya üç ay ücretsiz deneme sürümü olarak sunuluyor. Gerçi iCloud bulutta yedekleme entegrasyonu tam bir fecaat ama olsun, burada konumuz farklı. Konumuz, Apple’ın kullanıcıların kişisel şarkı listelerini takip etmekteki başarısı. Apple kişisel listeleri analiz ederek kullanıcıya sevdiği müzikleri, albümleri ve şarkıcıları gösteren harika bir algoritma yazmış.
Hani yazımızın başında e-ticaretin temeli teknolojidir ama tek başına büyük veri yetmez dedik ya, işte şimdi büyük verinin moda sitelerinde nasıl kullanılacağını anlatıyoruz: Apple müzik e-ticaret sitesinde kullanılan teknolojinin güçlü yanlarını ve insanların nasıl düşündüğünü çok iyi anlamış. Böylece kullanıcının zevkleriyle en alakalı çalma listesini oluşturup gösteriyor.

4. A/B Testi Yapın

Ve durmayın, tekrar tekrar yapın. Hatta standart A/B testi yerine çok değişkenli testler yapın. Moda sitenizde metin mesajı gibi basit öğelerden sayfa düzeni ve siteye yapılan yeni eklere kadar her alanda test yaparak farklı sayfa tasarımlarını karşılaştırın. Böylece Apple çalma listesi gibi müşteriye en alakalı alışveriş listelerini göstererek satışlarınızı artırabilirsiniz.

5. Profesyonel Moda Fotoğrafları Kullanmayın

Gerçekten, ürününüzü lanse etmek için en azından ürün sayfalarında profesyonel manken fotoğrafları kullanmaktan kaçının. Bunun sebebi basit. Nasıl ki içki şişede durduğu gibi durmaz, defile videolarında manken sırtında beğendiğiniz o ceket de sırtınızda mankende durduğu gibi durmaz.
Siz bunun farkındasınız da müşteri farkında değil mi sanıyorsunuz? Yapılan araştırmalar manken fotoğraflarıyla tanıtılan ürünlerin daha az sattığını gösteriyor. Çünkü insanlar nasılsa bu bende güzel durmaz diyor.
Öte yandan amatör, yani sözde amatör moda fotoğrafları kullanmanıza hiçbir engel yok. E-ticarette mankenlerin “modası” geçiyor. Mankenler out, bloggerlar in. Çünkü bloggerlar sizin, benim gibi insanlar. Normal bir müşteriden tek farkları moda konusunda yazı yazıyor olmaları.

Bonus: Pazarlama Taktikleri Hedef Kitle Beklentilerine Uygun Olmalı

Markanızın e-ticaret sitesini tanıtmak ve online satışları artırmak mı istiyorsunuz? Türkiye’nin tanınmış lifestyle bloggerlarıyla temasa geçin. Bırakın ürününüzü onlar giysin, onlar tanıtsınlar. Mankenleri, Twitter fenomenlerini, zenginleri kullanarak istediğiniz kadar başarılı tanıtım yapamazsınız.
Çünkü markanızın hedef kitlesi Türkbükü’nde bir lahmucuna 40 TL para bayılanlar değil, büyük olasılıkla hedef kitleniz ortanın altı ve orta sınıf müşteriler. Onlara hitap etmek için de alçakgönüllü ve gerçekçi olan normal mankenlerden yararlanmanız gerekiyor. Bu noktada bloggerlar en büyük yardımcınız.
Moda sitenizde bu 5 noktaya dikkat eder ve bireysel alışveriş geçmişine dayalı kişiselleştirmiş büyük veriden yararlanırsanız online konfeksiyon mağazanızda satışlarınızı artırırsınız. Kolay gelsin!
Kaynak: http://eticaretmag.com/beste-bes-moda-sitesinde-satislari-artirmanin-5-dahice-yolu/

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın