Dropship (Stoksuz Satış) Nedir?

No Comments

E-ticaret artık pek çok firma ve kişi tarafından tercih edilen, hatta ana iş olarak görülen bir ticaret ağı haline geldi. Öyle ki pek çok satış yöntemi de bu süreçte ortaya çıktı. Bu yöntemlerden en çok tutulanı hiç kuşkusuz Dropship, yani halk arasındaki deyimiyle Stoksuz Satış. Ben de bu dropship nedir konusuna kendimce bir açıklama getirmek istedim.

Dropship Konusunu Biraz Daha Açalım

Dropship ya da dropshipping herhangi bir ana mal olmadan satış yapma yöntemidir diyebiliriz. Stoğunuz ya da deponuz olmadan yapabileceğiniz bu e-ticaret yönteminde sipariş gelmediği sürece ürünü tedarik etmez veya elinizde bulundurmazsınız.

Nasıl Dropship Çalışılır?

A Tipi Örnek;

  1. Satmak istediğiniz ürünleri kendi e-ticaret sitenize ya da farklı bir platforma XML ya da manuel olarak girersiniz.
  2. Müşterileriniz bu platforma gelip ürünlerinizden beğendiklerini sepetine atar ve size ödemesini yapar.
  3. Aldığınız bu ödeme ile siz de tedarikçi firmaya siparişi geçer ve gerekli ödemeyi yaparsınız.
  4. Tedarikçi firma ile olan anlaşmanıza bağlı olarak, ilgili firma ürünü size ya da müşterinize postalar.

B Tipi Örnek;

  1. Satmak istediğiniz ürünleri kendi e-ticaret sitenize ya da farklı bir platforma girersiniz.
  2. Müşterileriniz bu platforma gelip ürünlerinizden beğendiklerini sepetine atar ve size ödemesini yapar.
  3. Siz de ürünü tedarik edip müşterinize kargolarsınız.

Kimler İçin Uygundur?

İnternet üzerinden satış yapmak isteyen herkes için uygun bir yöntemdir.

  1. Bir mağazanız olabilir ancak mağazanızda yer olmadığı ya da mağaza kategorinize uygun görmediğiniz için satamadığınız ürünleri internet üzerinden satmak için kullanabilirsiniz.
  2. Kişisel olarak tedarikçi firma ile çalışarak ek kazanç sağlamak amacıyla kullanabilirsiniz. Yurtdışından ufak tefek ürünler getirerek, küçük çaplı işlemler yapabilirsiniz ancak gümrük koşullarını iyi araştırmanızı öneririm.

Kimler Yapıyor?

Şu sıralar büyük bir çoğunluk, tabi e-ticaret yapan bir çoğunluk dropshipping yapıyor diyebilirim. Örneğin Türkiye’nin en büyük online mağazalarından olan hepsiburada.com da bir tür dropshipping yapmakta. (Bu yazı sonrasında Hepsiburada çalışma yöntemini pazar yeri olarak değiştirdi. Dolayısı ile lütfen bu kısmı dikkate almayın.) Hepsiburada üzerinden aldığınız pek çok ürün aslında Türkiye’nin farklı noktalarındaki satıcı ve tedarikçilerden sağlanmakta.
Bir başka örnek ise ev hanımları. Ev hanımları kendi ürettikleri pek çok ürünü internet üzerinden satışını gerçekleştirmekte. Bu senaryoda tek eksik bir tedarikçi olması ancak dropshipping olması için bir tedarikçi olması zorunluluğu zaten yoktur.

Son Olarak Dropshipping Çalışmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Öncelikli ihtiyacınız nasıl bir çalışma yöntemi yapacağınıza karar vermek olmalıdır. Eğer kendi ürettiğiniz ürünleri satmayı düşünüyorsanız bunun için bir e-ticaret sitesi açabilir ve satmak istediğiniz ürünleri sergileyebilirsiniz. Sipariş geldikçe de bu ürünleri hazırlar ve müşterilerinize kargolayabilirsiniz.
Diğer bir yöntem olan -ki en çok tercih edilen yöntemdir- tedarikçi firma aracılığı ile satışta ilk adım tedarikçi firmalar ile görüşüp çalışma yönteminize karar vermek olacaktır. Gelen siparişleri kim gönderecek? Ürünler nasıl temin edilecek? Ürün stoğu nasıl takip edilecek? Kar marjları nasıl belirlenecek? Kargo bedeli nasıl karşılanacak gibi pek çok soruyu hazırlayıp, görüşmenizde sormanız ve aklınızda hiç bir pürüz kalmayacak şekilde yanıt almaya çalışmanızı tavsiye ederim.
Kendi bildiklerim ve öğrendiklerimle dropship nedir sorusunu yanıtlama çalıştım. Umarım anlaşılır olmuştur.
Bol kazançlar dilerim.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın