Bir E-ticaret Sitesinin İlk Yılı – Yazı Dizisi

No Comments

Bu yazıyı geçmişte kurulumu ve yönetimini aldığım bir e-ticaret sitesinin ilk yılında nasıl bir yol izlediğimizi göstermek amacıyla hazırladım. Yazı dizisi şeklinde ilerlemeyi planladığımı ve her ay detaylı bir şekilde yapılan işlemleri anlatmaya çalıştım. Ne yazık ki firma ile yaptığım anlaşma gereği isim veremeyeceğim ama umuyorum yakın zamanda sektöründe hemen hemen herkesin bildiği bir e-ticaret sitesi olacaktır.
Yeni e-ticaret sitesi sahiplerine yardımcı olabilmesi dileğiyle.

1. Ay

Altyapının Belirlenmesi

Bir e-ticaret sitesinin kurulumunda en önemli adımlardan biri yazılımsal altyapının doğru tercih edilmesidir. Bu sebeple ihtiyaçların iyi analiz edilmesi ve bu ihtiyaçlara uygun bir altyapının seçilmesi gerekir.
Bu konuda pek çok seçeneğiniz mevcut olacaktır ve bu konuda tercih ve sorumluluk tamamen kurucu kişi ya da kuruma aittir.
Ben genelde açık kaynak kodlu ya da özel yazılımları tercih eden biri olmama rağmen bu projede kiralık bir yazılım tercih ettim çünkü proje sahibinin de tecrübeli olduğu bir yazılımdı.

Ödeme Altyapısının Belirlenmesi

Şundan birkaç sene önce olsaydı sanırım günlerce sürebilecek banka prosedürleri artık dert değil. PayU sayesinde 1 hafta içinde birden fazla sanal POSa sahip olmanız mümkün. Ben de bu projede PayU ile çalışmaya karar verdim. Gerçi aklımda Iyzico’da vardı ancak firma sahibi ile PayU konusunda uzlaşınca tercihimizi PayU’dan yana kullandık.

Kargo Firmasının  Belirlenmesi

Daha önce de çalıştığım firmalarla görüşerek en uygun olan tek bir kargo firmasını tercih etmeyi planlıyordum ancak birden fazla firma uygun fiyat verince bu projede başlangıç aşamasında 3 adet kargo ile çalışmaya başlamış olduk. Bunda hedeflerimizin büyüklüğü sanıyorum oldukça etkin.

Tanıtım Yöntemleri

Elimizde birden fazla tanıtım yolunun olması ve “reklam reklamdır” mantığı sebebiyle hem Google Adwords hem de sosyal medyanın gücünden faydalanmaya karar verdik. Google Adwords tarafımca yönetilecek ancak işin sosyal medya ayağı (tüm işlere tek başıma yetişmemin mümkün olmamasından dolayı) sosyal medyada yaptığı işleri başarılı bulduğum sosyal medya uzmanı ve değerli arkadaşım Hakan Gürpüz tarafından üstlenileceği konusunda uzlaştık.
Google Adwords: Hem sevdiğim hem de zaten hizmet verdiğim bir alan olmasından projenin Google Adwords ayağını kendim üstlendiğimi söylemiştim. Bu kampanya hem bütçelerin henüz belirlenmemiş olması hem de müşteri portföyünü net algılayabilmek için anahtar kelime seçimlerini genelde uzun kelimelerden yana kullandık. (3-4 kelimelik)
Sosyal Medya: Bu konuda Hakan sağolsun hızlıca hesapların açılması ve kurguların yapılması konusunda desteğini verdi. 12 ay içerisinde yapılacak tüm kampanya ve duyuruların tahmini tarihlerini ileterek projenin hızlanmasında büyük rol oynadı.

Tasarım:

Kiralık yazılımlarda tasarımın, hizmet sağlayıcı tarafından hazırlanmasını her zaman doğru bulmuşumdur. Altyapıyı iyi bilen ve gerekli uygulamaları kullanabilen kişilerin yaptığı tasarımların başarısı da zaten aşikar. Bana sadece güncelleme durumunda yapılması gereken düzenlemeler kaldı. Altyapıyı da daha önceden kullandığımdan zaten pek zorlanmadım.
Hedef: İlk ayın sonunda sistemin tamamen hazır ve müşterilere hizmet verebilir hale gelmesiydi.
Sonuç: Başarılı

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın