Google Analytics – AdWords Veri Farklılığı Neden Oluşur?

No Comments

AdWords’teki tıklama sayısı ile Analytics’teki ziyaret sayısının uyuşmaması en çok karşılaşılan durumlardan biridir. Hangi durumlarda bu fark normal kabul edilir? Hangi durumlarda teknik bir sorundan şüphe etmelisiniz?
Bu karşılaştırmayı yapmadan önce, birkaç noktadan emin olmak gerekir.
 
Doğru Hesapları ve Tarih Aralıklarını Karşılaştırmak

  • Uzun tarih aralıklarını karşılaştırdığınızda, hesaplarınızı bağlamadan önceki bir tarihi karşılaştırmanızın içine katıyor olabilirsiniz. Karşılaştırmayı yaptığınız tarih aralığının doğru olduğundan emin olun.
  • Birden çok hesabınız olabilir. Karşılaştırdığınız hesapların doğru olduğundan emin olun.
  • Filtreler, Analytics raporlarınızdan bazı verileri kaldırabilir. Karşılaştırmayı yaptığınız Analytics görünümünde herhangi bir filtre bulunmadığından emin olun.
  • Analytics’te 48 saatlik bir veri gecikmesi görülebilir. Karşılaştırmayı yaptığınız tarihlerde son 48 saatin bulunmadığından emin olun.
  • Analytics hesabınızda “Tüm Trafik” raporları yerine Raporlama -> Edinme -> AdWords -> Kampanyalarraporuna baktığınızdan emin olun. Tüm Trafik Raporu, AdWords dışı kaynaklardan gelen ziyaretleri de göstereceği için doğru bir karşılaştırma olmayacaktır.

 
Bu noktalardan eminsek, karşılaştırmaya başlayabiliriz.

  • Tıklamalar ile ziyaretler farklı kavramlardır

Google AdWords tıklamaları, Google Analytics ise ziyaretleri izler. Tıklamalar reklamlarınızın ziyaretçiler tarafından kaç kez tıklandığını gösterir. Ziyaretler ise ziyaretçilerinizin başlattığı farklı oturumların sayısını gösterir. Bu iki sayının tam olarak eşleşmesini hiçbir zaman beklemiyoruz. Bunun birkaç sebebini sıralamak istiyorum.

  • Bir kullanıcı, yarım saat içinde tarayıcısını kapatmadan reklamınızı iki kez tıklarsa, sitenizden ayrılıp kısa bir süre sonra geri dönmüş olsa bile, Analytics bunu sitenize yapılan tek bir ziyaret olarak kaydeder.
  • Bir kullanıcı reklamınızı bir kez tıkladıktan sonra, geri düğmesini tıklar ve ardından reklamınızı tekrar tıklarsa, Analytics tek bir ziyaret kaydederken, AdWords iki tıklama kaydeder.
  • Bir ziyaretçi reklamınızı tıklayabilir, ancak başka bir sayfaya geçerek veya tarayıcının Dur düğmesine basarak sayfanın tümüyle yüklenmesini engelleyebilir. Bu durumda, Analytics izleme kodu çalışmaz ve izleme verilerini Google sunucularına gönderemez. Ancak, AdWords yine de bir tıklama kaydeder.

Bunun gibi, kullanıcı davranışlarından kaynaklanan durumlar tıklama ve ziyaret sayılarınızda farklılığa sebep olabilir. Verilerinizde yine de normalin üzerinde bir farklılık bulunduğunu düşünüyorsanız, farklı senaryoları incelemeye devam edelim.
Tıklamalar, Ziyaretlerden Daha Yüksek

  • AdWords hesabınızdaki URL’leriniz için otomatik etiketlemeyi devre dışı bırakmış olabilirsiniz

Otomatik etiketleme devre dışı bırakıldıysa ve hedef URL’lerinizi manuel olarak da etiketlemediyseniz, ziyaret, Google AdWords ile değil, Google Organik (doğal arama sonuçları) ile ilişkilendirilebilir. Bu nedenle, AdWords hesabınızda otomatik etiketlemenin etkinleştirildiğinden emin olun.
Otomatik etiketlemenin açık olup olmadığını kontrol etmek için AdWords hesabınızda Hesap Ayarları sekmesini kontrol edebilirsiniz.

  • Otomatik etiketleme çalışmıyor olabilir

Sitenizdeki bir yeniden yönlendirme, otomatik etiketlemenin çalışmasına ve sonuç olarak Analytics’teki AdWords raporlarınızda doğru veriler görmenize engel oluyor olabilir. Bir 301, 302 veya JavaScript yönlendirmesi oluşturduysanız, başlangıçta açılış sayfasına eklenen kampanya bilgileri, yönlendirme işleminin sonunda kaybolur. Bubağlantıda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
 

  • İzleme kodunuz her sayfanızda çalışmıyor olabilir

Sitenizdeki Analytics izleme kodunun çalışması konusunda bir problem varsa, AdWords’te tıklama almanıza rağmen Analytics’te buna karşılık gelen ziyaretleri görmeniz mümkün olmayacaktır. Bu durumda, web barındırma sunucularınızın gerektiği gibi çalıştığından, sayfanın tüm olası kullanıcılar ve IP adresleri için yüklendiğinden ve izleme kodunun tüm web sayfalarınıza doğru yüklendiğinden emin olun. Bunun için, Tag Asistant eklentisini kullanarak kodunuzun çalışması sırasında oluşan hataları görüntüleyebilirsiniz.
 

  • Ziyaretçilerinizin tarayıcı tercihleri Google Analytics kodunuzun çalışmasına engel oluyor olabilir

Google Analytics’in bir ziyareti raporlayabilmesi, ziyaretçinin web siteniz için JavaScript’i ve resimleri etkinleştirmiş olmasını gerektirir. AdWords üzerinden web sitenize gelen ziyaretçiler, JavaScript’i ya da resimleri devre dışı bırakmışlarsa, Google Analytics bu ziyaretçileri raporlayamaz, ancak tıklamalar AdWords aracılığıyla raporlanır.
 

  • Sunucu Gecikmesi

Bir ziyaretçi sitenize bir reklamı tıklayarak gelirse ve izleme kodu yürütülmeden önce açılış sayfasından ayrılırsa, gclidparametresi Google sunucularına hiçbir zaman iletilmez ve o tıklama ziyaretle ilişkilendirilmez. Sonuçta, tıklama ve ziyaret sayıları arasında tutarsızlık oluşur. Bunu doğrulamak için, Raporlama -> Davranış -> Site Hızı -> Sayfa Zamanlamaları raporuna göz atarak, sitenizdeki farklı sayfaların ortalama açılış sürelerine bakabilirsiniz. Uzun açılış süreleri, kullanıcıların ziyaret kaydedilmeden ayrılmasına sebep olarak veri farklılıklarına sebep oluyor olabilir.
 

  • Arama Uzantılarınıza Yapılan Tıklamalar

Ziyaretçileriniz, mobil cihazlarda telefon numaranıza tıklayarak sizi telefonla arıyor olabilir. Bu noktada, AdWords o tıklamayı kaydeder. Ancak, kullanıcı sitenizi ziyaret etmediği için o tıklamaya karşılık bir ziyaret oluşmaz.
 
AdWords hesabınızda Kampanyalar sekmesinde Bölümlere Ayır -> Tıklama Türü filtresini kullanarak arama uzantılarınızdan ne kadar tıklama aldığınızı görebilirsiniz.
 
Ziyaretler, Tıklamalardan Daha Yüksek

  • AdWords, geçersiz tıklamaları filtreleyerek raporunuzdan çıkarır, Analytics ise tüm verileri gösterir

AdWords, hesabınızı potansiyel geçersiz tıklamalar için tarar ve bu tür tıklamaları hesabınızdan filtreler. Böylelikle, bu tıklamalar için ücretlendirilmezsiniz. Ancak, Analytics bu tür tıklamalara bağlı olarak oluşan ziyaretleri de raporlar ve size gösterir.
 

  • AdWords bağlama işlemini yaparken görünüm seçtiğinizden emin olun

Hesaplarınızı bağlarken herhangi bir Google Analytics görünümü seçmezseniz, AdWords maliyet kaynağı ayarlarınız Analytics’e aktarılamaz. Bunun için, Mülk Ayarlarınızda AdWords Bağlantı ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz.
 

  • Bir kampanyanın geçerlilik süresi içinde sitenize geri dönen ziyaretçiler olabilir

Belirli bir kampanyanın geçerlilik süresi içinde sitenize yapılan bir geri dönüş ziyareti, o kampanyayla ilişkilendirilir. Bu gibi durumlarda ziyaret sayısının tıklama daha fazla olmasını bekleyebilirsiniz.
 

  • Sitenize yer işaretleri aracılığıyla geri dönen ziyaretçiler

Analytics’in otomatik etiketleme özelliğinden bahsetmiştik. Diyelim ki, AdWords reklamınız üzerinden kullanıcının geldiği sayfa www.abc.com/?gclid=123xyz olsun. Ziyaretçi web sitenizi bu şekilde (gclid parametresiyle birlikte) tarayıcısına kaydederse, Analytics bu yer işaretlerinden gelen ziyaretleri AdWords reklamlarınızdan gelen ziyaretler olarak kaydeder. Ancak AdWords, tıklamaları kaydetmez.
 

Bu yazı ilk olarak  http://adwords-tr.blogspot.ie/2014/07/analytics-adwords-veri-farkllg.html adresinde Cansu Özaras tarafından paylaşılmıştır.

Bir e-ticaret danışmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Ads gibi konulara kafa yoruyorum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi de sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret siteniz varsa ve e-ticaret danışmanlığı ya da Google Ads yönetimi hizmeti almak istiyorsanız tarafıma iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz, çünkü paylaşmayı seviyoruz :)

Dijital pazarlama ve e-ticaret danışmanlığında edindiğimiz tecrübeyi markanız için değerlendirelim.

Daha fazla blog yazısı

Tümünü Göster
No Comments

Yorum Bırakın